Wednesday, April 27, 2011

.::Mimpi Sedih::.

assalammualaikum..selamat petang..lame da rase x update blog nie..minggu nie memang aku betol2 busy! dengan keje berlambak kat opis, x cukup tdo lagi..sampaikan lunch pon x sempat nk klua..nie sume gara2 penangan Kuala Lumpur Book Fair 2 la..adess, byk betol listing nk kene check..holding lg..waaa...penat! sungguh! aku betol2 penat minggu nie..dengan buchuk aku kene tahan wad lagi skali T_T! xpe2..sabar2..aku sntiase berpegang pada ayat nie "Allah tak kan sekali-kali uji hamba-Nya melainkan Die tau, hamba-Nya itu mampu untuk menghadapinya"..sebab kate2 2 la aku x kan sekali2 mengalah! lagipun, bukan semua Allah nk uji.. 

Okay, berbalik kepada tajuk entry nie Mimpi Sedih. Ntah kenape malam tadi aku leh mimpi sedih. Nak cakap aku pk pasal die, xde kot..sbb kan aku bz mane sempat nak pk hal2 lain. Malam td pon tido terlelap, ingat nak smbung keje, tp x larat..lene trus..kol 2 pagi kot aku tersedar..dengan lampu x matikan lagi, baju tok esok x iron lg..huhu..gagahkan diri la bangon n bt semua 2..dekat pukul 3 aku tdo balik..mase 2 la aku mimpi..kenape die perlu datang lgi dalam mimpi aku? Ya Allah, Kau kuatkan la semangat ku untuk menghadapi semua ini, sesungguhnya aku hamba-Mu yang lemah. Aku terima kalau ini yang terbaik untukku T_T


Aku xnak ganggu kebahagiaan orang laen..tipula kalau aku kate aku da lupe die terus, kadang2 terdetik gak di hati kan..orang yang kite pernah syg, tp die bukan milik kite. Aku redha atas ape yang berlaku, mungkin memang jodoh aku bukan dengan die. Aku sentiase doakan kebahagiaan die. Cume bile aku mimpi die malam td, sedikit sebanyak mengusik perasaan aku.. T_T Sesungguhnye kalau bole, aku x nak ingat ape2 pon pasal die, biar la die bahagia ngan kehidupan die. Ya Allah..Kau tabahkan la hati ku, Kau kuatkan la semangat ku untuk menghadapi semua ini..Amin

Monday, April 25, 2011

.::Tiada Guna Lagi::.


Tiada guna lagi mengharapmu untuk kumiliki
Takkan ada lagi kesempatanku tuk kembali
Gemuruh cintaku segenggam maafku
Takkan mungkin bisa menggantikan salahku

Bagaimana lagi bila itu yang harus terjadi
Dengan besar hati kan ku terima semua ini
Kau buat diriku terbunuh cintamu
Apalah dayaku ini memang salahku

Oh akankah terulang kembali
Masa-masa kita yang dulu ada
Oh ku akui memang salahku
Tak berada di dekatmu di saat kau rindu


Thursday, April 21, 2011

.::UBM: Assignment 2: Sunnah Nabi Dalam Hidup Kita::.






Assalamualaikum..Kali nie aku nk bt assignment ke 2 UBM. Huhuhu..minggu yang sangat sibuk untuk aku! Tapi ape pon aku tetap jugak luangkan sikit masa nk buat assignment UBM nie. Korbankan mase rehat aku untuk assignmnent nie. Aku x rase rugi pon buat nie, tp aku rase beruntung, di sebab kan ade assignment nie, aku dapat banyak info pasal Sunnah Nabi. Sebelum nie just tau macam 2 je la, x de la detail sgt. Dengan assignment nie aku dapat tambahkan pengetahuan aku n dalam mase yang same aku leh kongsi info nie dengan orang lain jugak. J Aku copy info nie dari banyak sumber, n aku harap kite leh dapat kebaikan same2 ok. J


Assignment 2 UBM adalah Nyatakan 3 sunnah Nabi yang anda tahu. Huraikan dengan lengkap apakah kebaikan sunnah2 tersebut terhadap pengamalnya.

1.Tutup Mulut Apabila Menguap
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ التَّثَاؤُبُ مِنْ الشَّيْطَانِ فَإِذَا تَثَاءَبَ أَحَدُكُمْ فَلْيَرُدَّهُ مَا اسْتَطَاعَ فَإِنَّ أَحَدَكُمْ إِذَا قَالَ هَا ضَحِكَ الشَّيْطَانُ
Maksudnya: Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda: Menguap dari syaitan, apabila seseorang daripada kamu menguap hendaklah ia menahan seberapa boleh, jika kamu berkata: Ha ( bunyi suara dari menguap ), syaitan pasti ketawa.( Riwayat Muttafaqun Alaihi)
** Menutup tangan mulut dengan belakang tangan kiri ketika menguap dan jangan mengeluarkan bunyi hembusan angin yang keluar. Bukan ape, kan x manis and x sopan kalau kite menguap x tutup mulut. Nampak cam ape je kan? Bile kite tutup mulut mase menguap, sopan sikit. Orang tengok pon bagus je..kan?
J

2.Senyum
عَنْ أَبِي ذَرٍّ قَالَ قَالَ لِيَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لاَ تَحْقِرَنَّ مِنْ الْمَعْرُوفِ شَيْئًا وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أَخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ
Maksudnya:Daripada Abu Zar katanya Rasulullah SAW bersabda kepadaku: Jangan anggap kecil sesuatu perkara makruf walau bertemu saudaramu dengan bermanis muka.( Riwayat Muslim)
**Orang selalu kate senyum 2 kan satu sedekah. Jangan x tau, senyum 2 sebenarnye salah 1 daripada sunnah Nabi tao J. Lagipun tak rugi pon kalau kite senyum, sejuk hati orang yang memandang. Rasenye kite pon akan senang hati sebab bile kite senyum kat orang, sure orang 2 akan senyum balik kat kite kan? Lagipon senyum kan bagus untuk senaman mulut J so, lepas nie, rajin2 lah senyum ok J

3.Membunuh Cicak
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِمَعْنَى حَدِيثِ خَالِدٍ عَنْ سُهَيْلٍ إِلاَّ جَرِيرًا وَحْدَهُ فَإِنَّ فِي حَدِيثِهِ مَنْ قَتَلَ وَزَغًا فِي أَوَّلِ ضَرْبَةٍ كُتِبَتْ لَهُ مِائَةُ حَسَنَةٍ وَفِي الثَّانِيَةِ دُونَ ذَلِكَ وَفِي الثَّالِثَةِ دُونَ ذَلِكَ
Maksudnya:Daripada Abu Hurairah RA katanya Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang membunuh cicak dengan satu pukulan baginya seratus kebajikan, jika dua pukulan baginya tidak sebagaimana yang pertama dan jika tiga pukulan tiada baginya sebagaimana dua pukulan.( Riwayat Muslim)
**Bunuh cicak je tau, bukan bunuh binatang lain! Huhuhu..Bagus jugak sebenarnye bile kite membunuh cicak nie, selain daripada sunah Nabi, bunuh cicak jugak dapat memastikan rumah kita bersih dari najis2nye yang merata2..kan? J
Alhamdulillah, siap jugak assignment 2 UBM aku. Lege...hehehe, so, marilah same2 kite kongsi informasi dengan semua orang. Sharing is caring kan? J Adios Amigos.

Tuesday, April 19, 2011

::Kongsi Petang: Manusia ke Binatang??::

Petani rayu hukuman gantung kerana merogol 116 wanita 2011/04/19: BEIJING: Seorang petani merayu di Mahkamah Tinggi di sini selepas dijatuhkan hukuman gantung atas kesalahan merogol 116 wanita. Akhbar China Daily melaporkan seorang lelaki Dai Qingcheng, 46, dijatuhkan hukuman gantung pada Disember lalu atas kesalahan merogol di antara 1993 dan 2009 di wilayah Anhui, timur China. Laporan itu berkata, Dai merayu di Mahkamah Tinggi Rakyat di Anhui, tetapi tidak menyebut bila kes itu akan didengar.Menurut laporan hari ini, Dai menjadikan isteri penduduk yang berpindah ke bandar besar untuk mencari kerja sebagai mangsa. Antara mangsanya termasuk wanita yang baru enam bulan mengandung. – AP

Assalammualaikum korang, petang nie aku nak share berita yang aku bace kat newspaper. Kat atas nie petikan dari akhbar Berita Harian Bertarikh 19/04/2011 yang baru aku bace. Apekah ini semua? Biar benar? Lelaki umur 46 tahun da rogol 116 wanita?? Ish! Nie manusia ke ape? Memang betol2 da gile agaknye orang nie? Ish..x dapat aku nak bayangkan rupenye! Memang patot kene blasah cukup2 lelaki nie! Ish! Sungguh aku terkejot bile terbace td! Nak jadi ape la dunia sekarang nie? Sungguh aku takot bile aku pikirkan balik. Dah la 2, perempuan yang pregnant pon die nak rogol same! Asbestos betol!


Seriously aku sebagai perempuan jadi takot ngan bende-bende macam nie. Ea la, kite sendiri pon x tao ape akan jadi esok luse kan? Ape pon yang penting ade lah kite kena always be careful no matter what. So, kawan2 kt luar sane, especially gurls, please take a good care of ourself. Guys pon hope so, perhatikan same kawan2 gurls kt luar sane 2. Kalau korang ade ape2 yang bole korang gune untuk defend diri korang bile jd something yg x diingini better korang bawak same..contohnye paper spray. The most important is to make sure korang bgtao kat mane korang nak pegi. Maksodnye inform la kat ur parents ke, family ke, kawan2 ke ke mane korang nak pegi sbb at least diorang tao nk carik korang kt mane..ok! ape pon, please be careful k J

Monday, April 18, 2011

::Facebook: Die Buat Lagi!!!!::


Assalammualaikum n selamat petang. Hari nie aku keje, tp macam x keje je sebab xde keje nk buat. Semuanya da siap minggu lepas, lagipon bos aku cuti hari nie, jadi memang xde ape2 keje la nk buat. Bosan pulak rasanye bile x de keje nk dibuat nie. Aku layan la FB aku. Dalam fb aku 2 ade la sorang mamat, actually aku x kenal pon sape die, aku rase aku accept pon sebab aku tengok ade mutual friend, klu x, memang berzaman la nk tunggu aku approve. Itu pon ikot mood aku, klu aku rase aku nk approve, aku approve la, klu x, maafla..memang aku reject je!
Okay, berbalik kepada mamat td 2, aku memang x tao n x kenal langsong la kan mamat nie..tapi die memang suke LIKE status aku! Huhuhu..semua status aku kt FB 2 mesti die nk LIKE! X kesahla status aku 2 pasal ape, pasal seedy ke, pasal happy ke, sume die LIKE! Sungguh meng”confius”kan aku lol..pernah skli, die on9 n aku try la tgur die kt IM chat 2, aku tnye la, nape suke sgt LIKE status aku?? Tp sampai hari nie, die tetap membisu seribu bahasa n tetap jugak mengeLIKE status2 aku! Hahaha..ape kah?? Aku pon selidik la sikit2 pasal die, pergh! Da kawen n dah ade anak 2, aku tgok gak la kot2 die ade LIKE2 status orang laen same..ish..xde la pulak..OMG!! ape da jadi nie?? Hahaha..best sangat ke status aku 2 smpai die suke sgt LIKE???? Lately die senyap, aku ingat die da x LIKE2 status aku lagi dah..tetibe lak hari nie die LIKE lgi!!! Huhuhuhu...scary!!! Die sudah kembali mengeLIKE! Asbestos! Aku kene lebih berhati2! Hahaha :p Adios Amigos J

Saturday, April 16, 2011

::Maharaja Lawak: R2! Aku tak puas hati!!!::


Assalammualaikum n selamat malam..
Tengok x maharaja lawak td??OMG??What????? Nape R2 yang keluar nie?? Aku xde r fan sgt ngn R2, tp aku senang la ngn diorang. Ish! X puas betol la! Kalau nk compare R2 ngn Amer td, lebih kurang je kot. Lagipon kn sebelom2 nie R2 buat best! Lagi2 yang 1st episode  tue, yang diorg bt scene kt sekolah 2. Amer 2 x konsisten pon, even tadi mase die perform pon juri dok tunduk-tunduk muke bawah meja kan? Ish, ape la yang best sgt kt die? Pendek kate aku memang x puas ati la ngn keputusan mlm nie! Kalau WAI ngan XN3 tu memang aku da agak da kuar, tp R2?


Rasenye tgok amir td x lawak langsong pon, rasenye xde part pon yang dapat bt aku gelak! Im sorry la amir! At least even R2 x pandai sgt buat musical comedy, okay what ape diorg bt td, aku ade gak gelak! Adess, sape la yang dok p undi si amir nie? Tah2 AC Mizal kot, sebab die mmg bias sgt la kt amir, tiap kali amir perform ke dah habis perform, punye la die up org 2 gile2, hero pujaan Malaya la bagai..eeiiyy..please la! Aku nie x de la bias kt sape2 pon, cume aku rase td yang patot kuar adalah amir! Tak pe, kite tunggu minggu depan! Adios amigos!

Nie peserta yang da terkeluar: 



Nie pulak peserta2 yang masih tinggal:












Thursday, April 14, 2011

::Minggu Orientasi UBM|Mari Berkenalan::

Assalammualaikum..
Da lame da x buat registration nie, hehehehe. Mase aku blaja kt UiTM dulu, ade la jugak buat registration..online registration la, itu la, ini la. Kali nie aku me”register”kan diri aku sekali lagi kat U! Tapi bukan calang-calang U tao! University Blogger Malaysia! University maya pertama! Cayalah! Korang semua pon bole join University nie. Nak register senang je. Ikot je step kat bawah nie:
Step-step pendaftaran:
1.      Letakkan banner UBM dalam entry anda

2.      Nama anda dan nama blog anda
Nur Eiman Aleesya
StOry Of u N mE ~Nur Eiman Aleesya~

3.      Sejak bila mula berblog
Create blog da lama tp x pernah update until March 2011

4.      Apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini
Great! Menunjukkan kemajuan. Da makin ramai blogger sekarang nie, so boleh la bertukar-tukar idea dan pandangan J

5.      Pandangan anda mengenai IPTM(institute pengajian tinggi maya) pertama ini
Pergh! Memang terbaik la! Selama nie masok U biase je, kali nie U alam maya! Go la!

Done! Prosess pendaftaran da selesai! Senang kan? Kawan2 UBM lain, see u all in our class ok! Adios Amigos J

Wednesday, April 13, 2011

::Lu Langsi Lu Mati!!!!::



“Lu Langsi Lu Mati” tagline untuk filem Kongsi nie. Tiap kali aku tengok wayang, mesti iklan cite nie kuar tapi asyik tulis “Akan Datang Di Pawagam 2011” ceh!! Aku pulak dok tertunggu-tunggu la tarikh sebenar bile filem nie nak kuar, x mo terlepas! Huhuhu..xsabar nak tengok! Macam-macam synopsis dah aku baca pasal filem nie, yang aku dapat rumuskan kat sini, filem nie pasal 3 kumpulan kongsi gelap yang jadi huru-hara disebabkan kehadiran seorang pembunuhan upahan (sape lagi kalau bukan pelakon pujaan Malaya – Shaheizy Sam!) Macam-macam perkara la yang jadi lepas 2 kan. Antara pelakon-pelakon dalam filem nie adalah Shaheizy Sam (hero 2!), Fizo Omar, Norliana Samsudin, Azad Jazmin, Putri Mardiana dan Fida Ibrahim. So, kalau nk tau lebih lanjut pasal citer nie, 12 Mei 2011 kite same-same p tengok ok! Adios Amigos J




::Ape Jadi Dengan Khairul Fahmi Che Mat???::


Tengok tajuk pon tao, entry aku pasal bola kan? Yeap! Bukan ape, malam tadi aku berkesempatan la menonton perlawanan bola sepak antara Perak vs Kelantan kat Astro Arena. Aku target Kelantan yang menang sebab kan sabtu lepas diorang belasah Felda United 6-0! Tapi sebaliknye pulak yang jadi. Berbalik kepada tajuk entry nie, ape jadi dengan gool keeper no 1 Malaysia? Penjaga gol kebangsaan, Khairul Fahmi Che Mat? Kelantan pon macam x perform mlm tadi.


Pintu gol si Khairul Fahmi Che Mat atau orang panggil apek, bolos 4 kali malam td! Pergh! Aku yang tengok pon terkejot gak, sebab sebelum2 nie rasenye si apek ni konsisten je, tangkap bola pon kemas, mlm td die macam x perform, x focus. Ape jadi kt die eh smpai jadi macam 2. Sebab aku rase ade la gol2 yang x patot lepas malam td.. huhuhu..Aku sempat la kol sorang peminat fanatik Kelantan (sebab die memang org Kelantan) , aku tanye die ape jadi dengan Kelantan nie, terutamanya si Khairul Fahmi la. Dengan selumber die jawab, gaduh dengan gf la 2. Adess, asbestos sungguh jawapan die kan?! Ape pon aku puji la si Norshahrul Idlan 2, even da tertinggal 4-0 pon still mencube, cumenye die macam sorang2 je, xde support dari team. Jadinye susahla die nak lepas Defend perak.


Nie senarai scorer untuk team Perak malam td. 1st half diorang da leading 2-0 melalui jaringan 1st  oleh Fazrul Hazli and 2nd gol oleh Shafiq Jamal. Masok 2nd half Akmal Rizal pulak jaringkan 3rd gol n 4th gol oleh Razali Umar. Kelantan ade gak la menyerang, tp 2 la, mcm aku ckp td, Norshahrul gerak sorang2 je, cmne nak lepas defend Perak. Ape pon aku harap Khairul Fahmi dapat konsistenkan prestasi die lepas nie, walau ape pon masalah ke problem die. All da best! J


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...