Thursday, April 21, 2011

.::UBM: Assignment 2: Sunnah Nabi Dalam Hidup Kita::.






Assalamualaikum..Kali nie aku nk bt assignment ke 2 UBM. Huhuhu..minggu yang sangat sibuk untuk aku! Tapi ape pon aku tetap jugak luangkan sikit masa nk buat assignment UBM nie. Korbankan mase rehat aku untuk assignmnent nie. Aku x rase rugi pon buat nie, tp aku rase beruntung, di sebab kan ade assignment nie, aku dapat banyak info pasal Sunnah Nabi. Sebelum nie just tau macam 2 je la, x de la detail sgt. Dengan assignment nie aku dapat tambahkan pengetahuan aku n dalam mase yang same aku leh kongsi info nie dengan orang lain jugak. J Aku copy info nie dari banyak sumber, n aku harap kite leh dapat kebaikan same2 ok. J


Assignment 2 UBM adalah Nyatakan 3 sunnah Nabi yang anda tahu. Huraikan dengan lengkap apakah kebaikan sunnah2 tersebut terhadap pengamalnya.

1.Tutup Mulut Apabila Menguap
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ التَّثَاؤُبُ مِنْ الشَّيْطَانِ فَإِذَا تَثَاءَبَ أَحَدُكُمْ فَلْيَرُدَّهُ مَا اسْتَطَاعَ فَإِنَّ أَحَدَكُمْ إِذَا قَالَ هَا ضَحِكَ الشَّيْطَانُ
Maksudnya: Daripada Abu Hurairah RA katanya, Rasulullah SAW bersabda: Menguap dari syaitan, apabila seseorang daripada kamu menguap hendaklah ia menahan seberapa boleh, jika kamu berkata: Ha ( bunyi suara dari menguap ), syaitan pasti ketawa.( Riwayat Muttafaqun Alaihi)
** Menutup tangan mulut dengan belakang tangan kiri ketika menguap dan jangan mengeluarkan bunyi hembusan angin yang keluar. Bukan ape, kan x manis and x sopan kalau kite menguap x tutup mulut. Nampak cam ape je kan? Bile kite tutup mulut mase menguap, sopan sikit. Orang tengok pon bagus je..kan?
J

2.Senyum
عَنْ أَبِي ذَرٍّ قَالَ قَالَ لِيَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لاَ تَحْقِرَنَّ مِنْ الْمَعْرُوفِ شَيْئًا وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أَخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ
Maksudnya:Daripada Abu Zar katanya Rasulullah SAW bersabda kepadaku: Jangan anggap kecil sesuatu perkara makruf walau bertemu saudaramu dengan bermanis muka.( Riwayat Muslim)
**Orang selalu kate senyum 2 kan satu sedekah. Jangan x tau, senyum 2 sebenarnye salah 1 daripada sunnah Nabi tao J. Lagipun tak rugi pon kalau kite senyum, sejuk hati orang yang memandang. Rasenye kite pon akan senang hati sebab bile kite senyum kat orang, sure orang 2 akan senyum balik kat kite kan? Lagipon senyum kan bagus untuk senaman mulut J so, lepas nie, rajin2 lah senyum ok J

3.Membunuh Cicak
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِمَعْنَى حَدِيثِ خَالِدٍ عَنْ سُهَيْلٍ إِلاَّ جَرِيرًا وَحْدَهُ فَإِنَّ فِي حَدِيثِهِ مَنْ قَتَلَ وَزَغًا فِي أَوَّلِ ضَرْبَةٍ كُتِبَتْ لَهُ مِائَةُ حَسَنَةٍ وَفِي الثَّانِيَةِ دُونَ ذَلِكَ وَفِي الثَّالِثَةِ دُونَ ذَلِكَ
Maksudnya:Daripada Abu Hurairah RA katanya Rasulullah SAW bersabda: Sesiapa yang membunuh cicak dengan satu pukulan baginya seratus kebajikan, jika dua pukulan baginya tidak sebagaimana yang pertama dan jika tiga pukulan tiada baginya sebagaimana dua pukulan.( Riwayat Muslim)
**Bunuh cicak je tau, bukan bunuh binatang lain! Huhuhu..Bagus jugak sebenarnye bile kite membunuh cicak nie, selain daripada sunah Nabi, bunuh cicak jugak dapat memastikan rumah kita bersih dari najis2nye yang merata2..kan? J
Alhamdulillah, siap jugak assignment 2 UBM aku. Lege...hehehe, so, marilah same2 kite kongsi informasi dengan semua orang. Sharing is caring kan? J Adios Amigos.

8 comments:

::Budak Degil:: said...

test2...tula len kali tgn tu jgn gatal2 tukar setting..merbahaya ok...hahaha

::Budak Degil:: said...

2nd test

Nur Eiman Aleesya said...

Budak Degil: baek cikgu! hahaha

Faez Rusni said...

singgah dr UBM
nmpk mcm hal remeh je kan..tp nie la menunjukkan kesempurnaan dl Islam..
thanx for the info...

ad mse jmputla ke blog sye...
http://faezrusni.blogspot.com/

Nur Eiman Aleesya said...

Faez Rusni: ye betol 2, setuju..kalau x sebab assigment nie, kite pon x tao kan? :)

cik sakdi said...

yang first paling susah, kadang2 tahan nak kuar bunyi sampai berjurai2 air mate tau kak. btw informasi yang baguihhhh! hehe

Nur Eiman Aleesya said...

cik sakdi: 2 la bgus nye assignment nie..dpat share info..kan :)

Nur Eiman Aleesya said...

cik sakdi: 2 la bgus nye assignment nie..dpat share info..kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...